Parlamentul dezbate vineri motiunea de cenzura. Care sunt sansele de reusita?

Joi, 11 Iunie 2015, ora 17:45
4887 citiri
Parlamentul dezbate vineri motiunea de cenzura. Care sunt sansele de reusita?
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul dezbate, vineri, prima motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta initiata dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis, dar initiatorii, liberalii, nu ii dau prea mari sanse de reusita.

Motiunea de cenzura inititulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!" este semnata de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO si doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputati si senatori ai PNL.

Pentru a fi adoptata, motiunea ar trebui sa fie votata de 278 de parlamentari, adica jumatate plus unu din numarul alesilor, iar, in acest moment, matematic, PNL nu a reusit sa adune aceste voturi.

Practic, coalitia majoritara care sustine guvernul, formata din PSD, UNPR, PC, PLR, intruneste 298 de parlamentari, la care s-ar adauga 17 deputati ai minoritatilor nationale care, de obicei, voteaza cu puterea. Iar in favoarea motiunii de cenzura ar fi opozitia formata din PNL cu 174 de parlamentari, la care s-ar aduna inca 12 parlamentari neafiliati care apartin PSRO lui Mircea Geoana. Mai sunt 14 deputati din grupul popular-democrat si inca 14 parlamentari neafiliati care ar putea sa se alature.

UDMR, care numara 25 de parlamentari, a anuntat ca nu va vota impotriva motiunii, dar ca unii dintre ei vor vota pentru, iar altii se vor abtine.

Deci, teoretic, vor fi cel putin 315 parlamentari impotriva motiunii de cenzura si doar maximum 214 pentru motiune. Ramane de vazut si cum va vota UDMR si cati alesi din alte partide s-ar razgandi sa treaca pe baricada sustinatorilor motiunii.

Co-presedintele PNL Vasile Blaga a spus ca, uitandu-se la "matematica parlamentara", ar spune ca nu sunt sanse foarte mari ca motiunea de cenzura sa treaca, dar se bazeaza "pe buna-credinta fata de propriul electorat" a unora de la PSD si UNPR. Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a spus si el ca PNL negociaza punctual cu fiecare parlamentar, pentru a obtine voturile necesare adoptarii motiunii,

Presedintele UDMR Kelemen Hunor s-a aratat sceptic fata de sansele motiunii de cenzura si a spus ca este "exclus" ca voturile lipsa sa vina de la parlamentari ai Puterii, el precizand ca reprezentantii UDMR nu vor vota impotriva, "probabil ca unii vor vota motiunea, altii se vor abtine".

Desi PNL spera ca UNPR sa se intoarca impotriva guvernului, presedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat ca este intr-o coalitie de guvernare, este un om serios si si-a dat cuvantul ca sustine guvernul.

Strategia PSD este ca parlamentarii partidului sa fie prezenti la motiunea de cenzura depusa, dar sa nu voteze, fiind treaba opozitiei sa obtina voturile necesare, a anuntat presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb. Aceeasi atitudine o va adopta si UNPR.

Parlamentarii vor avea un timp de 91 de minute pentru a-si expune punctele de vedere la dezbaterea din plen a motiunii de cenzura, iar Guvernul va avea o ora la dispozitie.

Subiectul motiunea de cenzura este votul prin corespondenta.

In motiunea de cenzura se arata ca Victor Ponta ar fi vrut sa ajunga presedintele Romaniei "prin sabotarea deliberata a romanilor din Diaspora" si ca "este timpul sa recunoasca si sa paraeasca puterea".

"Daca Victor Ponta a blocat, cu rea intentie, votul romanilor la alegerile prezidentiale pentru strainatate, acum recidiveaza. Refuza organizarea alegerilor partiale locale si parlamentare. Pentru acest lucru, care este un derapaj grav de la normele democratice, el trebuie sanctionat. Victor Ponta a fost trimis acasa deja, la prezidentiale. Acelasi lucru trebuie sa-l facem si noi, astazi, aici, in Parlament!", se mentioneaza in motiune.

Initial, si PNL si PSD au cerut autorizatie pentru organizarea de mitinguri in jurul Parlamentului in ziua in care se dezbate motiunea, dar au renuntat, intai PNL si apoi PSD, motivand ca nu vor sa perturbe ordinea publica.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#motiune cenzura PNL, #motiune cenzura Guvern, #motiune cenzura vot corespondenta , #motiune cenzura