Senatul si-a votat conducerea. Berceanu, Filip, Rusanu, Chirvasuta - vicepresedinti

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 19:02
2407 citiri
Senatul si-a votat conducerea. Berceanu, Filip, Rusanu, Chirvasuta - vicepresedinti
Foto: Arhiva

Plenul Senatului a votat, marti, componenta Biroului Permanent, Radu Berceanu (PDL), Petru Filip (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL) si Laurentiu Chirvasuta din partea progresistilor fiind cei patru vicepresedinti.

Structura noului Birou Permanent a fost aprobata cu 63 de voturi "pentru", in timp ce lista nominala cu cei din conducerea Senatului a fost adoptata cu 82 de voturi "pentru".

Presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat la inceputul sedintei de plen ca, dupa doua-trei runde de negocieri, noua componenta politica a Biroului Permanent cuprinde, din partea PSD, un post de vicepresedinte, doua de secretar si doua de chestor.

PDL are in Biroul Permanent un post de vicepresedinte si doua posturi de secretar, PNL - un post de vicepresedinte si unul de chestor, grupul progresist - un post de vicepresedinte, iar UDMR un post de chestor.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, a anuntat ca, pentru postul de vicepresedinte, formatiunea l-a desemnat pe Petru Filip, iar ca secretari pe Valentin Calcan si Cosmin Nicula. Chestori din partea PSD vor fi Alexandru Cordos si Florin Constantinescu.

Cristian Radulescu, liderul grupului PDL din Senat, a declarat ca, din punctul sau de vedere, negocierile au fost esuate, iar majoritatea parlamentara nu a respectat Regulamentul, Constitutia si logica matematica ce se referea la functii, desi de 22 de ani se procedeaza in acelasi fel.

El a explicat ca, daca s-ar fi respectat regula, ar fi rezultat patru posturi pentru PDL in Biroul Permanent, dar majoritatea a impus matematica proprie, spunand ca lasa trei posturi pentru democrat-liberali.

Potrivit lui Radulescu, decizia PDL a fost ca cineva trebuie sa dea un semn de normalitate si a acceptat situatia.

Propunerile PDL pentru conducerea Senatului au fost, potrivit lui Radulescu, pentru functia de vicepresedinte Radu Berceanu, iar ca secretari Alexandru Peres si Gheorghe David.

Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, a anuntat propunerile PNL pentru Biroul Permanent, respectiv Dan Radu Rusanu pentru vicepresedinte si Ioan Ghise chestor.

Grupul progresist l-a nominalizat pe Laurentiu Chirvasuta pentru functia de vicepresedinte, in timp ce UDMR l-a nominalizat pe Verestoy Attila in postul de chestor al Senatului.

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...