Vasile Dincu: Am privit Europa ca fiind un fel de Mos Craciun care vine cu bani si noi trebuie numai sa ii cheltuim

Duminica, 09 Mai 2021, ora 19:18
2602 citiri
Vasile Dincu: Am privit Europa ca fiind un fel de Mos Craciun care vine cu bani si noi trebuie numai sa ii cheltuim
Vasile Dincu FOTO Hepta

Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, este de parere ca Europa suporta cu greu Romania din cauza lipsei de performanta deoarece "am privit Europa ca pe un Mos Craciun care aduce bani pe care trebuie sa ii cheltuim". Dincu face referire si la Planul National de Redresare si Rezilienta care, spune el, presupune reforma societatii romanesti in toate domeniile.

"Europa ne suporta greu din cauza lipsei noastre de performanta. Am lucrat la primul proiect european care nu a inceput la 1 ianuarie 2007, dosarele s-au inchis in 2004 si cea mai grea munca pentru a compatibiliza sistemul statului romanesc post comunist, cum era atunci, cu un proiect european. A fost un efort de reflectie, am lucrat alaturi de universitati, patronate, toata lumea a participat la un proiect colectiv.

Pe Vasile Puscas il ura toata lumea pentru ca venea cu reguli, cu schimbari in domeniul economic. E usor sa pescuiesti in ape tulburi in perioada de dupa Revolutie. Chiar daca acum suntem cei care credem in urmatoarea utopie: natura a creat piata, piata a creat capitalismul si capitalismul aduce fericire. Aceasta utopie, aceasta ecuatie a fost foarte greu sa o implementam in Romania, in acea perioada.

Noi am participat impreuna la constructia unor proiecte concrete pentru Romania europeana si suntem mandri ca am participat atunci, cand am pregatit dreptei triumful din 2007, sa fi facut ce am putut noi in acea perioada. Cred ca noi ar trebui sa recunoastem si sa fim mandri ca suntem contemporani cu un proiect, cel mai important si generos din toate timpurile. Este un proiect de stanga, este un proiect pentru Europa sociala. Din pacate, Europa nu a avut politicienii care sa puna acest vis in realitate", a declarat Vasile Dincu, duminica, la un eveniment organizat de PSD cu ocazia Zilei Europei.

Vasile Dincu a vorbit si despre primul studiu pe care l-a facut, ca sociolog, despre sperantele romanilor in ceea ce priveste Uniunea Europeana, iar acestia vedeau UE ca pe un Mos Craciun care aduce bani de cheltuit.

"Din pacate, primul studiu pe care l-am facut in 2001, despre sperantele romanilor in Europa, mi-a aratat un model care este total inadecvat la ceea ce urma sa se intample, modelul Mos Craciun. Am privit Europa ca fiind un fel de Mos Craciun care vine cu bani si noi trebuie numai sa ii cheltuim. Acest model a ramas pana astazi pentru ca pana la urma a aparut si Mos Craciun, a aparut si Santa Claus si a ramas modelul. Inchipuiti-va - si aici o sa fac referire la PNRR - PNRR arata ca guvernul din acest moment nu intelege nimic despre ce ar trebui sa fie acel proiecte. Nu este vorba despre o cerere de proiecte, oricat de bine ar fi facute ele, in PNRR, este vorba de reforma societatii in toate domeniile", a afirmat Dincu.

Liderul social-democrat l-a criticat pe presedintele Klaus Iohannis pentru felul in care a anuntat ca aduce 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

"Nu te intreaba nimeni cum ai cheltuit banii pe calculatoare in scoli, te intreaba ce ai facut cu ele, care sunt rezultatele. Si cred ca metafora aceea a dreptei, cum se duce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la Bruxelles si aduce 80 de miliarde si geanta, era o geanta mare pe care o cara. Cred ca aia arata ca noi am ramas in continuare la aceasta idee a lui Mos Craciun. Dincolo de faptul ca Klaus poate fi si Santa Claus.

Daca presedintele in loc sa spuna va aduc 80 de miliarde ar fi spus ca sunt in al doilea mandat in care am numai cu istoria contract, nu mai trebuie sa fiu ales, vreau sa schimb societatea romaneasca. Vreau sa fac ceva ca sa schimb, sa aduc un pic de reforma. Atunci ar fi fost mai greu, nu l-ar fi aprobat nici cei din partidul lui pentru ca cei care se afla in acest moment la conducerea statului vor mai degraba sa se foloseasca de structurile statului asa cum sunt si sa foloseasca defectele statului, nu sa schimbe ceva", a declarat Vasile Dincu.

Presedintele Consiliului National al PSD considera e ca nu trebuie sa fim triumfalisti, deoarece nu ne-am dus cu proiecte romanesti la Bruxelles.

"Nu trebuie sa fim triumfalisti pentru ca pana acum nu am dus un proiect romanesc la Bruxelles. Stiu cum s-a facut cea mai mare parte din proiectul romanesc, mai degraba am tradus aquis-ul comunitar si nu am valorificat nici acel 30 la suta desre care se spune ca poti sa iti faci propria libertate. Intr-un fel, am ratat mare parte din proiectul european al Romaniei, dar pe de alta parte, trebuie sa recunoastem, Romania s-a schimbat foarte mult in ultimii ani si este un efect al modelului european", a declarat Dincu.

Liderul PSD s-a referit, in incheiere, si la ursul Arthur.

"Noi trebuie sa dialogam, sa venim cu solutii. Sa luam ultimul scandal, cu regele ursilor din Romania, regele Arthur, un nume neaos romanesc, arata ca suntem cosmopoliti. Daca noi ne-am fi dus la Bruxelles sa invitam pe prietenii nostri europeni sa isi repopuleze si ei padurile cu ursi pentru ca avem, avem ursi in plus, sa isi repopuleze padurile, sa sufere si locuitorii lor de atacurile ursilor, nu numai cei din Harghita si Covasna, atunci am vedea ca am putea sa echilibram aceasta relatie cu Europa si sa venim cu aportul nostru pentru ca cred ca acesta este foarte important", a conchis Vasile Dincu.

Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Experții din domeniul apărării spun că Moscova își îmbunătățește rapid operațiunile de informații după invazia din Ucraina. Atacul de săptămâna trecută, crud și violent,...
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea...
#Vasile Dincu PSD, #stiri politica, #Europa , #stiri politice