Presa de azi: Guvernul mimeaza dezbaterea pe Coduri

Marti, 19 Mai 2009, ora 07:16
1873 citiri
Presa de azi: Guvernul mimeaza dezbaterea pe Coduri
Foto: Gandul

Basescu a impus Codurile, titreaza Ziua. Pesedistii si pedelistii au cazut la pace luni in cadrul Coalitiei si au stabilit ca Guvernul Boc sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului, la inceputul lunii iunie, pentru Codurile Civil si Penal.

PSD a fost de acord cu decizia, desi Mircea Geoana a declarat in repetate randuri ca asumarea nu mai este o problema de actualitate, de teama ca va pierde puncte electorale. Liderii Opozitiei au sustinut la unison ca nu se impunea o astfel de masura din partea Executivului si ca ei vor depune o motiune de cenzura.

Societatea civila a caracterizat actiunea Guvernului ca fiind ingrijoratoare, deoarece se evita dezbaterea publica. "Am decis ca pentru Codul Penal si Civil Guvernul sa isi asume raspunderea la inceputul lunii iunie", a declarat Gheorghe Flutur.

Si Evenimentul Zilei anunta ca Guvernul isi asuma raspunderea pe Coduri. PD-L si PSD au decis, oficial, luni, ca guvernul sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe Codurile Penal si Civil, la inceputul lunii iunie.

Hotararea a fost luata in sedinta de luni a Coalitiei, la finalul careia vicepresedintele democrat- liberalilor Gheorghe Flutur a precizat ca s-a convenit si asupra unui calendar privind adoptarea codurilor de procedura.

Flutur a adaugat ca PSD-istul Victor Ponta si PD-L-istul Daniel Buda au primit mandat pentru a face timp de doua saptamani consultarile si dezbaterile necesare pe Codurile Penal si Civil. De asemenea, ei sunt imputerniciti sa urmareasca calendarul finalizarii Codurilor de procedura.

Romania libera scrie ca Guvernul mimeaza dezbaterea pe Coduri. Coalitia PSD-PD-L a decis ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe Codul Civil si Codul Penal. Consultarea societatii civile se va face in mai putin de doua saptamani.

Liderii coalitiei au decis ca Executivul sa-si retraga din Parlament proiectele initiale (forma Predoiu), pentru a-si asuma raspunderea pe proiectele rezultate din subcomisiile parlamentare. Textele ar putea suferi noi modificari pe parcursul celor doua saptamani alocate consultarii societatii civile.

"Orice alte observatii - si, in mod sigur, vor fi in aceste doua saptamani - daca sunt intemeiate, le dezbatem in comisie si le punem in text. Nu am inchis definitiv textul", a declarat ministrul Victor Ponta, presedinte al Subcomisiei de Cod Penal.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca este de acord cu asumarea raspunderii, dar ca ar fi preferat "o dezbatere completa in Parlament". "Asumare sau dezbatere in Parlament, este acelasi lucru acum", a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, facand referire la faptul ca subcomisiile speciale au modificat substantial proiectele primite de la Guvern, iar partidele au cazut de acord asupra textelor.

In schimb, liderul UDMR, Marko Bela, a catalogat decizia drept o "demagogie nemaipomenita", iar liberalii au anuntat ca-si mentin intentia de a depune o motiune de cenzura in cazul asumarii.

Gandul noteaza ca PSD si PD-L si-au dat mana in fratia codurilor. Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele doua Coduri, penal si civil, urmand ca pana la inceputul lunii iunie sa mai aiba loc intalniri cu reprezentantii societatii civile. Decizia a fost luata luni, de liderii Coalitiei de guvernamant.

"Mai sunt la dispozitie doua saptamani pentru consultari, discutii cu reprezentanti ai societatii civile si au fost mandatati ministrul Victor Ponta si Daniel Buda (presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor - n.r.) sa stabileasca un calendar de consultare pentru ca aceste coduri sa poata primi ultimele observatii. La inceputul lunii iunie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele doua coduri", a declarat Gheorghe Flutur, vicepresedinte PD-L.

In ceea ce priveste asumarea raspunderii Cabinetului Boc si pe Codul de procedura penala si Codul de procedura civila, Flutur a explicat ca "si aici este un calendar".

"Deocamdata ne-am concentrat pe Codul Penal si Codul Civil. Codurile de procedura au si ele un calendar. Speram undeva pana la sfarsitul lunii iunie in acest calendar sa finalizam si aceste doua coduri".

Guvernul Boc isi va asuma Codurile Penal si Civil, iar liberalii vor introduce motiune de cenzura titreaza si Gardianul. Cele doua coduri, penal si civil, vor fi asumate in fata Parlamentului de Guvern, la inceputul lunii iunie, conform declaratiei vicepresedintelui PD-L Gheorghe Flutur de la finalul sedintei Coalitiei. In aceste conditii, liberalii anunta ca vor introduce motiune de cenzura.

Gheorghe Flutur a subliniat ca decizia luata de coalitia de guvernare priveste "doar" cele doua coduri finalizate, evitand sa precizeze in mod clar daca si asupra codurilor de procedura se va recurge la o masura similara, adica sa fie trecute prin asumarea raspunderii Guvernului.

"Si in cazul Codurilor de procedura exista un calendar. Deocamdata ne-am concentrat pe Codul Penal si Codul Civil. Codurile de procedura au si ele un calendar, speram undeva pana la sfarsitul lunii iunie in acest calendar sa finalizam si aceste doua coduri", a spus Flutur.

"Noi, parlamentarii de opozitie, parlamentarii liberali, consideram ca acest gest (asumarea raspunderii Guvernului pentru Coduri) este un gest de pura fudulie, afirma Bogdan Olteanu. Liberalii isi mentin intentia de a introduce motiune de cenzura in situatia in care Guvernul isi asuma raspunderea pe Codurile juridice.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#PDL PSD coduri, #Cod penal juridic, #dezbatere coduri , #stiri PSD