Războiul din Ucraina, ziua 50. UE pregătește embargo pentru petrolul Rusiei / A fost omorât al 40-lea comandant rus / Nou schimb de prizonieri / Amenințări cu un nou Kramatorsk LIVE TEXT

Joi, 14 Aprilie 2022, ora 08:20
16926 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 50. UE pregătește embargo pentru petrolul Rusiei / A fost omorât al 40-lea comandant rus / Nou schimb de prizonieri / Amenințări cu un nou Kramatorsk LIVE TEXT
Clădiri distruse în Mariupol FOTO / Twitter Nexta

Este a 50-a zi a războiului din Ucraina. Aproape 2.000 de ucraineni și-au pierdut viața de la începutul invaziei, iar alți 2.600 au fost răniți, arată ONU. SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin, printre echipamentele trimise. Zelenski consideră refuzul lui Macron de a aprecia drept ”genocid” atrocitățile săvârșite de ruși în Ucraina drept ”foarte dureros”.

UPDATE 20.40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat statele membre ale Uniunii Europene care continuă să cumpere petrol rusesc că ”își câştigă banii din sângele poporului”. Liderul de la Kiev a dat ca exemplu Germania și Ungaria.

UPDATE 19.32 Karina Yershova, o femeie ucraineană în vârstă de 23 de ani, care ar fi fost violată și împușcată în cap de soldații lui Vladimir Putin, a fost găsită desfigurată în groapa comună de la Bucea, au dezvăluit devastați părinții ei vorbitori de limbă rusă.

UPDATE 19.26 Oficialii Uniunii Europene elaborează cea mai dură măsură de până acum pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, un embargo asupra produselor petroliere rusești.

UPDATE 18.43 Propagandiștii ruși au anunțat o nouă lovitură pentru populația civilă a Ucrainei, privind bombardarea gării din Lozovoy, regiunea Harkov, de unde se efectuează o evacuare în masă a cetățenilor.

UPDATE 18.17 Autorităţile ucrainene au pus sechestru joi, 14 aprilie, pe 154 de bunuri mobile şi imobiliare ale politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, arestat marţi în urma unei operaţiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Despre acesta se spune că ar fi și naşul unei dintre fiicele lui Putin.

UPDATE 17.57 Autoritățile de la Kiev au anunțat joi, 14 aprilie, că 30 de ucraineni luați prizonieri de armata rusă au fost eliberați.

UPDATE 17.42 Agenția Centrală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a publicat o listă a militarilor ruși care au comis crime de război în Borodyanka. Aceștia sunt militari ai Regimentului 234 de asalt aeropurtat din orașul Pskov.

UPDATE 17.00 Comandantul Brigăzii Motorizate Sevastopol, Denis Mezhuev, a murit pe front, potrivit informațiilor publicate de presa din Ucraina. Moartea locotenent-colonelului nu a fost confirmată de Moscova, însă poetul rus Andrei Kovalev a scris un mesaj pe reţeaua de socializare VK în care solicită ca acesta să fie decorat postmortem.

UPDATE 16.53 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi, 14 aprilie, că o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi posibilă doar după stabilirea acordului de pace, potrivit CNN.

UPDATE 16.10 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a reținut mai multe grupuri de ucraineni care ofereau informații rușilor.

UPDATE 15.01 Incendiul de la bordul crucişătorului de rachete dirijate Moskva a fost localizat şi exploziile de muniţie au fost oprite, a anunţat joi, 14 aprilie, Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 14.29 O hartă întocmită de organismele ucrainene de monitorizare a acțiunilor militare arată că atacul asupra crucișătorului Moscova a avut loc lângă Insula Șerpilor.

UPDATE 14.16 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailor Podoliak a vorbit joi, 14 aprilie, despre negocierile cu Rusia. El a declarat, în cadrul unor declaraţii televizate, că negocierile sunt "în desfăşurare" cu privire la o potenţială cale către pace, dar a adăugat că un subiect sensibil rămâne numărul de ţări care ar acţiona în calitate de garanţi de securitate pentru Ucraina.

UPDATE 13.57 O echipă a trupelor speciale de intervenție din Ucraina (SSO) a aruncat în aer un pod cu vehicule rusești care se îndreptau spre Izium.

UPDATE 13.28 Ministerul Apărării din Marea Britanie precizează joi, 14 aprilie, că orașele Kramatorsk și Kostiantynivka ar putea fi posibile ținte ale trupelor ruse.

UPDATE 12.57 Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică.

UPDATE 12.33 Ministerul Apărării din Ucraina a transmis joi, 14 aprilie, că aproximativ 300 de persoane au fost ţinute ostatice timp de patru săptămâni în subsolul unei şcoli din satul Iahidne, lângă Cernihiv, nordul Ucrainei.

UPDATE 12.16 Ministrul de Externe şi Apărare al Irlandei, Simon Coveney, vizitează, joi, 14 aprilie, zonele din capitala ucraineană, Kiev, direct afectate de invazia rusă.

UPDATE 12.11 Curajul grănicerilor ucraineni aflați pe Insula Șerpilor la începutul invaziei ruse este onorat de oficialii de la Kiev prin tipărirea a 13 timbre.

UPDATE 11.43 Statele Unite au trimis atât de multe rachete antitanc de tip Javelin în Ucraina încât stocurile lor sunt pe cale de a fi epuizate înainte să fie folosite de propriile forţe, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

UPDATE 10.51 Un celebru parc de distracții pentru copii din Harkov a fost nimicit de rachetele armatei lui Putin. Este vorba despre Parcul M. Gorki, principalul spațiu de recreere din Harkov, care se întinde pe 130 de hectare de teren.

UPDATE 10.42 Nouă culoare de evacuare au fost convenite pentru joi în Ucraina, într-un efort de a ajuta oamenii blocaţi în oraşele asediate să scape, potrivit vicepremierului ţării, Irina Vereşciuk.

UPDATE 10.23 Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul de rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia de la bord a explodat.

UPDATE 10.17 Reprezentanţii speciali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au făcut apel, joi, la Rusia să înceteze agresiunea şi distrugerea locurilor religioase şi a lăcaşurilor de cult din Ucraina.

UPDARE 9.56 Ambasada Rusiei la Washington a fost luminată noaptea trecută în culorile Ucrainei. Autorul acțiunii este Benjamin Wittes, un activist și analist pe politică și securitate.

UPDATE 9.02 Militarii ucraineni au lansat un atac cu rachetă asupra crucișatorului rus Moskva, miercuri, 13 aprilie. Nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse este în flăcări.

UPDATE 8.17 Preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Kiev, a declarat miercuri, 13 aprilie, că Rusia nu duce un simplu război în Ucraina, ci este vinovată de "terorism şi cruzime".

UPDATE 8.14 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, a declarat miercuri, 13 aprilie, că portul maritim comercial Mariupol a fost complet eliberat de luptătorii Regimentului Azov.

UPDATE 8.03 Rusia își întărește forțele militare pentru un nou asalt asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, pregătind terenul pentru o luptă prelungită, care va provoca cu siguranță pierderi grele de ambele părți ale frontului.

UPDATE 7.59 Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl. Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

UPDATE 7.50 Inflaţia anuală din Rusia a accelerat până la 17,49%, potrivit datelor aferente săptămânii încheiate pe 8 aprilie, cel mai ridicat ritm atins din februarie 2002 şi în creştere de la 16,70% cu o săptămână mai devreme, a anunţat miercuri Ministerul Economiei.

UPDATE 7.41 Oficialii americani au avut la nivel intern discuţii preliminare despre trimiterea unui membru de rang înalt al administraţiei în Ucraina.

UPDATE 7.36 ONU a transmis miercuri, 14 aprilie, că în urma războiului din Ucraina s-a produs "4521 de victime civile în Ucraina: 1932 morţi şi 2589 răniţi”, precizând că "cifrele reale sunt mult mai mari”.

UPDATE 7.25 SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin, printre echipamentele trimise.

UPDATE 7.14 Refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa miercuri un genocid în Ucraina de către armata rusă este "foarte dureros", a deplâns omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.

UPDATE 7.10 Bărbatul care a "inventat Putinismul” a fost reținut în Rusia și se află în arest la domiciliu, potrivit unor informații venite de la Moscova. Dacă este confirmată, mișcarea împotriva lui Vladislav Surkov pare să arate că Vladimir Putin începe epurarea cercului său interior și, de asemenea, că există rupturi profunde printre cei mai apropiați aliați ai săi.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Rusia Ucraina, #SUA, #rachete, #drone , #Razboi Ucraina