Război civil în Rusia: Coloana Wagner, în drum spre Moscova / 10 generali ruși sunt cu Prigojin / Lupte între armata și mercenari / Putin, plecat din Moscova VIDEO LIVE TEXT

Sambata, 24 Iunie 2023, ora 16:47
33106 citiri
Război civil în Rusia: Coloana Wagner, în drum spre Moscova / 10 generali ruși sunt cu Prigojin / Lupte între armata și mercenari / Putin, plecat din Moscova VIDEO LIVE TEXT
Mercenari Wagner în Rostov pe Don

O coloană uriașă a grupului Wagner se îndreaptă spre Moscova. Vehiculele blindate ale Wagner au fost văzute trecând cu viteză prin regiunea Voronej. Forțele ruse au confirmat că trei dintre elicopterele sale de atac au fost doborâte de Wagner.

UPDATE 17:03 Preşedintele rus, Vladimir Putin, care, potrivit Kremlinului, lucrează în această sâmbătă, 24 iunie, i-a informat pe omologii săi din Belarus, Uzbekistan şi Kazahstan, precum şi din Turcia, despre rebeliunea armată condusă de şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

UPDATE 16:46 Mișcare de ultimă oră a lui Vladimir Putin. Președintele rus dă o lege prin care înăsprește pedepsele pentru cei care încalcă legea marțială

UPDATE 16:17 Erdogan îl ”susţine deplin” pe Putin împotriva rebeliunii Wagner, anunţă Kremlinul în urma unei convorbiri la telefon a celor doi

UPDATE 16:02 Prigojin, despre situația din Rusia: „Un marș al dreptății”. „Noi am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc, am preluat sediul cartierului general”.

UPDATE 15.46 Kremlinul neagă că președintele Putin a părăsit Moscova cu avionul.

UPDATE 15.42 Ministrul de Externe ucrainean a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională "să renunţe la falsa neutralitate" privind Rusia.

UPDATE 15.16 Președintele rus Vladimir Putin ar fi părăsit Moscova cu avionul și se îndreaptă spre Sankt Petersburg, susține un oicial de la Kiev.

UPDATE 14.30 Potrivit mai multor informații, forțele ruse se predau grupului Wagner fără rezistență.

UPDATE 13.58 Liderul de la Kiev susține că "slăbiciunea Rusiei este evidentă", apreciind că Ucraina protejează restul Europei.

UPDATE 13.55 Preşedintele rus a discutat la telefon cu omologul său belarus.

UPDATE 13.43 Au fost raportate incendii la depozite de petrol din apropiere de Voronej, arată Twitter Nexta.

UPDATE 13.40 Într-un mesaj transmis după intervenția televizată a liderului de la Kremlin, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi nu se vor preda la ordinul lui Vladimir Putin.

UPDATE 13.24 Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia.

UPDATE 13.20 Grupul de mercenari Wagner a doborât un avion de transport An-26 al Forțelor Aeriene Ruse deasupra regiunii Voronezh.

UPDATE 13.11 O coloană uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova. Forțele ruse au confirmat că trei dintre elicopterele sale de atac au fost doborâte de Wagner.

UPDATE 13.07 Sângerosul lider cecen, Ramzan Kadîrov, zis și soldatul credincios al lui Putin, a ieșit public spunând că Prigojin a înjunghiat Rusia în spate.

UPDATE 13.01 Analistul militar britanic, Chris Owen, susține că revolta mercenarilor Wagner a fost programată într-un moment perfect, vineri seară, într-un moment când forțele de securitate ale Rusiei se aflau în ”dezordine”.

UPDATE 12.39 Un video distribuit pe rețele sociale îl înfățișează pe generalul rus Serghei Surovikin, supranumit "Generalul Armagedon" de presa rusă din cauza brutalității sale, transmiând un apel mercenarilor Wagner să nu escaladeze situația.

UDATE 12.30 Casa Albă „monitorizează situația” din Rusia după amenințările liderului grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare a Rusiei. Declarații similare s-au făcut dinspre Varșovia și Londra.

UPDATE 12.08 - Potrivit unor informații apărute pe Twitter Visegrad24, trupele aeriene ruse ar ataca convoiul mercenarilor Wagner ce se îndreaptă spre Moscova.

Pe Twitter Nexta au fost publicate imagini cu soldați ruși pe un pod unde traficul rutier este blocat.

UPDATE 12.01 Grupul Wagner reacționează la discursul televizat al lui Vladimir Putin amenințând că în curând ”vom avea un nou președinte” în Rusia. „Putin a luat decizia greșită. Tot ce e mai rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte în Rusia”, este mesajul postat pe Telegram de reprezentanții grupului Wagner.

UPDATE 11.36 „Totul abia începe în Rusia”, a spus un consilier principal al lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak. Acesta din urmă a descris acțiunile liderului mercenar drept o „operațiune antiteroristă”.

UPDATE 11.33 O coloană uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova. Vehiculele blindate ale Wagner au fost văzute trecând cu viteză prin regiunea Voronej. Forțele ruse au confirmat că trei dintre elicopterele sale de atac au fost doborâte de Wagner.

Știre inițială

Mercenarii Grupului Wagner au pus mâna pe un cartier militar rusesc, în timp ce Vladimir Putin a calificat această mișcare drept „trădare”, pe fondul temerilor de o lovitură de stat. Imagini extraordinare arată clădirea militară rusă înconjurată de tancuri și trupe Wagner.

O sursă de securitate rusă a declarat că luptătorii Wagner au preluat, de asemenea, controlul asupra tuturor obiectivelor militare din orașul Voronej - la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova.

Tiranul rus se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări pentru conducerea sa cu mâna de fier de când a preluat puterea la Kremlin în urmă cu mai bine de două decenii.

Moscova a emis un mandat de arestare pentru liderul paramilitar Evgheni Prigojin. Luptătorii Wagner au vorbit sâmbătă cu un membru al serviciului rus în apropierea sediului districtului militar de sud din Rostov.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evheni Prigojin, susține că a preluat controlul asupra tuturor locurilor militare din orașul Rostov-pe-Don și a cerut conducerii militare a Rusiei să vină la el după ce i-a acuzat că i-au ucis forțele. În videoclipurile postate pe rețelele de socializare sâmbătă dimineața, Evgheni Prigojin a susținut că se afla la sediul Districtului Militar de Sud (SMD) din Rostov și a cerut ministrului Apărării Serghei Șoigu și Șefului Statului Major al armatei Ruse, Valeri Gherasimov să vină în oraș, la 1.000 km sud de Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație adresată luptătorilor Wagner că aceștia au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală” de Prigojin. Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul le-a îndemnat să ia legătura cu reprezentanții săi și pe cei ai serviciilor de drept și le-a promis că le va garanta securitatea.

Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale și expert în Europa de Est și al Doilea Război Mondial, a postat pe Twitter:

Tot ce pot spune despre Rusia este ceea ce spun de un an: războaiele se termină atunci când sistemul politic intern este sub presiune.

Serviciul de securitate rus al FSB a deschis un dosar penal pentru revoltă armată împotriva lui Prigojin, după ce șeful mercenarului a acuzat armata rusă că îi vizează forțele și a promis că îi va „distruge” rivalii . Într-o serie extraordinară de clipuri audio difuzate vineri seara, Prigojin a susținut că un atac cu rachetă în regiunea rusă Rostov a ucis zeci de luptători ai săi, jurând că se va „răzbuna” și „oprește răul adus de conducerea militară a țării. ”.

FSB a spus că declarațiile și acțiunile lui Prigojin au fost „de fapt un apel de a începe un conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și o lovitură în spate pentru militarii ruși care luptă cu forțele ucrainene profasciste”. Acesta le-a îndemnat pe luptătorii lui Wagner „să nu comită greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”.

Sâmbătă devreme, Prigojin a lansat un alt mesaj vocal în care a susținut, fără a oferi dovezi, că forțele sale au părăsit Ucraina și au intrat în orașul Rostov, din sudul Rusiei. „În acest moment am trecut toate punctele de frontieră... Polițiștii de frontieră ne-au salutat și ne-au îmbrățișat luptătorii. Acum intrăm în Rostov”, a spus el. „Dacă ne iese cineva în cale, vom distruge totul... Întindem mâna tuturor. Mergem înainte, mergem până la capăt!”

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al campaniei ruse din Ucraina, a lansat o adresă video prin care le ordona mercenarilor să rămână loiali lui Putin. „Te îndemn să te oprești”, a spus Surovikin, despre care se înțelegea anterior că este aproape de Prigozhin. „Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris acțiunile lui Prigojin drept o „operațiune de combatere a terorismului” și a spus că „totul abia începe în Rusia”. „Prăpastia dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul s-a rezolvat nu va funcționa”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter. „Cineva trebuie să piardă cu siguranță: fie Prigojin... fie tabăra „anti-Prigojin””.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#rusia razboi civil mercenari wagner revolat , #Rusia