A 53-a zi de război din Ucraina. Atacuri cu rachete la periferia Kievului / Prinţul Charles, omagiu adus refugiaților ucraineni / Roman Abramovici, mediator de pace LIVE TEXT

Duminica, 17 Aprilie 2022, ora 07:10
16529 citiri
A 53-a zi de război din Ucraina. Atacuri cu rachete la periferia Kievului / Prinţul Charles, omagiu adus refugiaților ucraineni / Roman Abramovici, mediator de pace LIVE TEXT
Rusia susține că a doborât un avion ucrainean plin cu armament occidental FOTO Nexta (arhivă)

Este a 53-a zi de război din Ucraina. Situaţia din portul asediat Mariupol rămâne extrem de gravă şi de inumană, după cum spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, unităţile ruse de apărare aeriană au doborât un avion militar care transporta arme occidentale lângă Odesa.

UPDATE 19.21 Uniunea Europeană a anunţat duminică alocarea a 50 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare care vor fi trimise Ucrainei şi Republicii Moldova, transmite dpa.

UPDATE 18.36 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că l-a invitat pe Emmanuel Macron în Ucraina pentru a vedea că armata rusă comite “genocid”, termen pe care liderul francez a refuzat până acum să îl folosească.

UPDATE 18.00 Soția unuia dintre marinarii ruși aflați pe nava Moskva a declarat pentru jurnaliștii de la Radio Europa Liberă din Ucraina că soțul său a murit și alți 27 de marinari sunt dați dispăruți.

UPDATE 17.14 Armata rusă a deschis focul asupra centrului orașului Zolote, în urma căruia cel puțin două persoane au murit și patru au fost rănite, a declarat șeful administrației militare regionale Serhiy Haidai.

UPDATE 16.50 Iadul s-a dezlănțuit în Harkov, unde au loc noi bombardamente. Civilii stau întinși pe asfalt, răniți, în timp ce pe deasupra lor zboară rachetele rușilor.

UPDATE 16.15 Cum sfidează soldații ucraineni din Mariupol ultimatumul înfiorător al rușilor: „Singura lor şansă de a-şi salva vieţile”.

UPDATE 15.57 Diferențe uriașe între cifrele raportate de Ucraina și de Rusia în ceea ce privește numărul morților în război.

UPDATE 15.14 Traficul de pasageri din țările UE și Republica Moldova spre Ucraina l-a depășit, pe 16 aprilie, pentru prima dată de la începutul războiului, pe cel de ieșire din țară, transmite Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

UPDATE 14.40 Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră ca parte a sancţiunilor extinse ale UE, a anunţat duminică administraţia maritimă a ţării pe site-ul său.

UPDATE 14.14 Jurnaliștii The Guardian au vorbit cu oamenii din echipa de comunicare a lui Volodimir Zelenski. Cel care scrie discursurile președintelui ucrainean este Dmitro Litvin, un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani.

UPDATE 13.45 În urma invaziei în Ucraina, armata rusă a pierdut deja aproximativ 20.300 de militari, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 13.10 Dulapul de bucătărie devenit simbol al rezistenței ucrainene în războiul declanșat de ruși după ce o fotografie care ilustra faptul că acesta a rămas intact pe peretele unui bloc distrus de bombardamente a devenit virală în întreaga lume va deveni exponat la Muzeul Maidan.

UPDATE 11.19 Infrastructura regiunii Brovarî, la periferia Kievului, a fost atacată cu rachete. Primarul Igor Sapozhko nu a oferit detalii dacă au fost victime sau pagube semnificative.

UPDATE 11.00 Prinţul Charles a adus un omagiu ucrainenilor și celor care găzduiesc refugiați: A fost extrem de emoţionant să văd cât de mulţi oameni sunt dispuşi să-şi deschidă casele pentru cei aflaţi în nevoie.

UPDATE 10.20 Primarul Kievului: „Consecințele grave” promise de liderii mondiali pentru acțiunile Rusiei în Ucraina ar trebui deja impuse.

UPDATE 9.08 Ministrul rus al Apărării a declarat că dacă forţele ucrainene de la Mariupol depun armele până duminică, începând cu ora 03.00 GMT (06.00, ora României), vieţile lor vor fi cruţate.

UPDATE 8.45 Miliardarul rus Roman Abramovici a mers la Kiev în încercarea de a restabili discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE 8.28 Generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse, a murit în luptă în Ucraina, fiind înmormântat sâmbăta aceasta la Sankt Petersburg, relatează două mass-media ruse.

UPDATE 8.11 Ministerul rus al Apărării a difuzat un videoclip despre care se spune că reprezintă o întâlnire între şeful marinei şi supravieţuitorii crucişatorului Moscova car e s-a scufundat în Marea Neagră.

UPDATE 8.04 Volodimir Zelenski cere o intervenție „imediată” a Occidentului pentru eliberarea orașului Mariupol: „Situația este pur și simplu inumană”.

UPDATE 7.50 Autoritățile ucrainene utilizează un soft de recunoaștere facială pentru a identifica cadavrele soldaților ruși, însă unii experți numesc această tehnică un „război psihologic clasic”, care creează un precedent îngrozitor.

UPDATE 7.39 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, spune că zona orașului Mariupol a fost ”curățată” de trupele ucrainene.

UPDATE 7.30 Zelenski crede că lumea ar trebui să fie pregătită pentru un atac nuclear din partea Rusiei: ”Pot folosi orice armă, sunt convins de asta”

Agenţia de presă rusă TASS a anunţat că unităţile ruse de apărare aeriană au doborât un avion de transport militar care transporta arme occidentale lângă Odesa, informează The Guardian.

"Lângă Odesa, forţele ruse de apărare antiaeriană au doborât un avion de transport militar ucrainean, care livra un transport mare de arme furnizate Ucrainei de către ţările occidentale”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

În plus, conform lui Konaşenkov, aviaţia operaţională şi tactică a distrus 67 de zone de concentrare a personalului şi hardware-ului militar ucrainean în ultimele 24 de ore.

Rachetele Rusiei au lovit 317 instalaţii militare, inclusiv 274 de fortăreţe şi zone de concentrare a forţei de muncă, 24 de posturi de comandă şi două instalaţii de combustibil ale trupelor ucrainene. Două drone ucrainene au fost doborâte lângă Lozovaia şi Veselaia.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Rusia, #avion, #Ucraina, #razboi Ucraina, #armament , #Razboi Ucraina