Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 21:59
8120 citiri
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Președintele Klaus Iohannis și-a îndreptat atacurile către USR FOTO Facebook / Klaus Iohannis

După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este principalul vinovat pentru că România a fost surprinsă nepregătită în fața crizei sanitare, un an mai târziu șeful Statului a ajuns să-i arunce pe liberali la mâna social-democraților.

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat joi, 21 octombrie, pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, într-o încercare de a pune capăt unei crize politice care a paralizat România de mai multe săptămâni. Cu toate că PNL a anunțat anterior în repetate rânduri că îl susține în continuare pe Florin Cîțu pentru această poziție, șeful Statului și prim-vicepreședinții PNL au renunțat la acesta din urmă în urma unei întâlniri care a avut miercuri seară, la Vila Lac.

Cu toate că Florin Cîțu s-ar fi opus acestei decizii, Klaus Iohannis a avut ultimul cuvânt, transmițându-i că „nu se poate, Florine”. În ziua consultărilor de la Cotroceni liberalii s-au întâlnit mai întâi într-o ședință care a durat cinci minute și în care s-a votat ca partidul să meargă cu Nicolae Ciucă. Tot atunci, președintele PNL Florin Cîțu a anunțat că viitoare formulă de guvernare va fi una minoritară, fără USR.

Unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Klaus Iohannis, generalul Ciucă se poate vedea cu executivul instalat doar în cazul în care liberalii vor primi și voturi de la PSD, întrucât USR a anunțat deja că va vota împotrivă. Altfel spus, șeful statului i-a aruncat pe liberali la mâna lui Marcel Ciolacu. De altfel, în ziua consultărilor, acesta din urmă nu a exclus faptul că PSD să voteze noul guvern minoritar condus de PNL și UDMR.

PSD, de la „inamic al statului” la partener de discuție

În ultimii doi ani, președintele Klaus Iohannis a lansat numeroase atacuri acide la adresa social-democraților, pe care i-a învinovățit pentru majoritatea problemelor și crizelor din România. Înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, șeful Statului le transmitea cetățenilor să iasă la vot, întrucât doar așa se poate „îndepărta PSD de la butoanele puterii”.

Cu toate că nu mai erau la putere de luni bune, Iohannis și-a continuat criticile la adresa social-democraților, pe care i-a numit principalii vinovați pentru modul în care România a fost surprinsă de pandemie. „PSD a acționat acolo unde au putere în Parlament. Au făcut harcea parcea puțina legislație pe care am avut-o, cu un cinism inimaginabil au tras de timp, după ce au distrus parte din legislație. E, sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos și m-a acuzat că eu caut vinovați.

Nu, stimați PSD-iști, nu caut vinovați, îi cunosc și o să îi arăt cu degetul. Pe voi!”, a afirmat șeful Statului pe 30 iulie 2020.

„Să nu uităm niciun moment că, la trei decenii de la Revoluţia din 1989, România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent. Partidul Social Democrat este principalul vinovat pentru acest dezastru şi acest lucru trebuie afirmat clar şi răspicat. Am datoria faţă de toţi românii, indiferent de opţiunile lor politice, să spun lucrurilor pe nume, pentru că miza este una uriaşă - destinul României de mâine”, mai afirma Iohannis pe 24 noiembrie anul trecut.

O suită de atacuri politice la adresa PSD-ului au venit și din partea lui Florin Cîțu, care la începutul lunii septembrie îi cataloga pe social-democrați drept „dușmanii poporului român” și dădea asigurări că PNL nu va negocia „niciodată” cu aceștia. Totodată, în primul său discurs după ce a câștigat șefia PNL, acesta și-a reiterat mesajul. „De astăzi suntem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD”.

USR, noul inamic

Încă de la trântirea guvernului Cîțu în urma moțiunii de cenzură depuse de USR și AUR, președintele Klaus Iohannis a început să-și îndrepte criticile către USR. Vineri, 22 octombrie, președintele anunța că viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă nu va forma o majoritate alături de USR, pe care i-a catalogat drept principalii vinovați de declanșarea crizei politice. În ce privește asigurarea votului pentru executivul generalului în rezervă, Iohannis a dat de înțeles că majoritatea va fi asigurată cu ajutorul voturilor de la PSD.

„Cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta e situația. Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României. Cineva trebuie să guverneze. Acesta este calculul politic, și este calculul pe care l-am făcut pentru România și pentru români. Și așa se va întâmpla”, a afirmat președintele.

Și alți liberali au transmis „scrisori de dragoste” către PSD. Întrebat într-o conferință de presă despre modul în care PNL va reuși să strângă o majoritate în Parlament pentru un guvern minoritar, liderul senatorilor PNL afirma miercuri că în cazul în care coaliția de guvernare alături de USR nu se va putea reface, atunci nu este exclusă o colaborare cu PSD.

„În ipoteza în care acest lucru nu se poate, discuția cu PSD-ul va fi și în raport de disponibilitatea PSD-ului. E o discuție politică, în care urmează să vedem dacă se poate construi ceva cu PSD-ul (...) Din punctul meu de vedere, în momentul de față, prioritatea este discuția cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliției, cred că este obligatorie o discuție cu PSD, iar paleta de discuții poate porni de la un Guvern minoritar și poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat Fenechiu într-un interviu pentru RFI.

O poziție similară a avut-o și vicepreședintele PNL și președinte interimar al Camerei Deputaților Florin Roman, care miercuri seară a declarat că își dorește un „armistițiu” cu PSD, astfel încât guvernul liberal să aibă puteri depline timp de șase luni. Întrebat dacă se poate guverna alături de PSD, Roman nu a exclus acest lucru, precizând că „eu personal m-am săturat de clișeele astea și de orgoliile personale”. Mai mult, acesta i-a lăudat pe „specialiștii” din PSD.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Klaus Iohannis presedinte, #Presedintele Romaniei, #USL, #guvernul ciuca, #vot investire guvern , #stiri Klaus Iohannis