Nicusor Dan explica de ce s-a opus intrarii lui Ciolos in USR UPDATE

Duminica, 19 Martie 2017, ora 17:50
20496 citiri
Nicusor Dan explica de ce s-a opus intrarii lui Ciolos in USR UPDATE
Foto: Ziare.com

Presedintele USR, Nicusor Dan, a avut duminica o prima reactie, in contextul discutiilor aprinse despre negocierile cu Dacian Ciolos.

Fostul sef de cabinet al lui Ciolos, Alin Mituta, a spus joi ca intrarea fostului premier in USR nu mai e de actualitate: "Presedintele USR a spus foarte clar ca Dacian Ciolos nu este binevenit in partid".

Astfel, Nicusor Dan a tinut sa faca unele precizari, subliniind ca, in cadrul USR, inca se doreste intrarea lui Dacian Ciolos in partid.

"Pe tema intrarii lui Dacian Ciolos in USR s-au spus multe neadevaruri si 'jumatati de adevar'. S-au relatat trunchiat lucrurile care s-au intamplat si s-au denaturat mult cuvintele pe care le-am spus. De aceea, va sunt dator cu pozitia mea fata de acest subiect:

1. Nu a existat o decizie de respingere a intrarii lui Dacian Ciolos in USR. De altfel, nimeni nu poate decide sa respinga intrarea in USR a oricarei persoane care respecta criteriile de admitere in USR.

2. I-a fost transmisa lui Dacian Ciolos o invitatie pentru o discutie privind intrarea in USR (sau colaborarea cu USR) pentru el si pentru echipa lui. O echipa din USR a fost mandatata pentru acest dialog. Ca urmare, in acest moment decizia de a participa la aceasta discutie este la Dacian Ciolos.

3. Opinia majoritara in partid este ca intrarea lui Dacian Ciolos in USR, in acest moment, este benefica pentru USR. Eu am sustinut opinia contrara, dar USR este un partid democratic si voi actiona in acord cu vointa majoritatii", a notat pe Facebook Nicusor Dan.

Acesta a mentionat, insa, ca partidul sau nu va primi parlamentari sau primari de la alte partide, si nici nu va fuziona si nu va face aliante cu alte partide de dreapta.

"Opinia majoritara in USR este ca partidul nostru trebuie sa continue in linia 'morala' in care a inceput: fara primirea de primari sau parlamentari de la alte partide. Fara fuziuni sau aliante cu partidele vechi si fara dizolvarea in 'marele partid al dreptei'", mai scrie presedintele USR.

Opinii pro si contra intrarii lui Ciolos in USR

Referitor la primirea lui Ciolos in USR, Nicusor Dan a mai spus ca dezbaterea in partid a fost "una pe argumente si nu pretext pentru o lupta de putere in interior". Deputatul USR a prezentat opiniile pro si cele contra acestei decizii politice.

Iata care sunt cele in favoarea lui Ciolos, opinia majoritara:

"a. In clipa de fata Ciolos este o persoana cu o credibilitate perceputa mai mare decat credibilitatea perceputa a USR; deci speranta ca va exista un transfer de credibilitate dinspre dansul inspre USR; deci - in consecinta - o crestere in sondaje a USR;

b. Poate aduce un plus de profesionalism in USR;

c. Poate aduce USR-ului leadershipul de care are nevoie in aceste momente."

Iata si argumente impotriva, respectiv opinia minoritara in USR:

"a. In clipa de fata, brandul Dacian Ciolos este mai bine definit decat brandul USR. Din acest motiv, USR va deveni pentru opinia publica 'partidul lui Ciolos' si prin asta va dispare imaginea de independenta fata de partidele vechi. Este notoriu ca Dacian Ciolos a negociat pentru a intra in PNL inainte sa inceapa discutiile pentru intrarea in USR. In campanie a fost purtator de imagine PNL, aparand pe afisele PNL si 60% din persoanele care il vor in politica il vad pe Ciolos in PNL;

b. Chiar daca aduce pe termen scurt un plus pentru USR, pe termen mai lung poate limita imaginea USR la performanta Guvernului Ciolos, cu toate compromisurile ei (non-combat la votul pentru primari intr-un singur tur, prestatiile ministrilor Dancu, Toba si Curaj etc.) ;

c. In publicul reformist care simpatizeaza (cumulat) cu 'Dacian Ciolos si USR', exista un clivaj intre un public 'moral' si un public 'pragmatic' (intre cei care nu accepta alianta cu PNL si cei care o accepta; intre cei care nu accepta primiri de primari si parlamentari de la partidele din majoritate, si cei care le accepta). In acest moment, Dacian Ciolos si echipa sa par orientati inspre 'solutia pragmatica'. Asa ca un partid nou-creat al lui Dacian Ciolos functionand separat plus USR ar putea cuprinde impreuna ambele publicuri - functionand complementar. Ar servi 'cauza' fara sa alieneze niciun 'alegator reformist', avand fiecare publicul lui natural."

In incheiere, Nicusor Dan transmite ca, dupa cunoasterea argumentelor in aceasta privinta, "puteti sa va faceti o parere personala in deplina cunostinta de cauza".

Comisie de negociere cu Ciolos, usa nu este inchisa

Deputatul USR Tudor Pop a distribuit mesajul lui Nicusor Dan si a facut precizari suplimentare, pe contul sau de Facebook, notand ca exista o comisie de negociere cu Dacian Ciolos si ca usile nu sunt inchise definitiv pentru fostul premier.

"Ma bucur ca revenim la dezbaterea despre principii si directii de dezvoltare si abandonam teoria conspiratiei, una foarte des invocata in interiorul cat si in exteriorul partidului.

O singura precizare, desi poate ar merita mai multe: exista, intr-devar, o comisie de negociere cu domnul Dacian Ciolos, dar ea s-a constituit la presiunea partidului si ulterior refuzului lui Nicusor Dan. Asta nu inseamna ca usile s-au inchis definitiv, si aici sunt de acord cu Nicusor, dar cu siguranta va face negocierile muuult mai dificile, avand in vedere ce s-a intamplat in ultima saptamana", a scris pe Facebook Tudor Pop.

Saptamana trecuta, Dacian Ciolos si-a inregistrat la tribunal Asociatia Platforma Romania 100, din care fac parte si fostii ministri Vlad Voiculescu si Dragos Pislaru.

Miercuri, Nicusor Dan a postat pe Facebook ca negociaza cu Dacian Ciolos un proiect de colaborare sau chiar intrarea acestuia in USR. Tot miercuri, insa, deputatul USR Cristian Ghinea le-a scris colegilor de partid o scrisoare in care a aratat ca Nicusor Dan nu ar fi de acord cu venirea lui Dacian Ciolos in formatiune.

Pe de alta parte, in PNL, Alina Gorghiu si Ludovic Orban s-au delimitat de Ciolos.

"Dacian Ciolos datoreaza PNL aproape toate functiile ocupate, PNL nu-i datoreaza nimic", a subliniat Ludovic Orban, unul dintre candidatii la functia de presedinte al PNL.

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis punctul lor de vedere asupra pensiilor speciale, iar acum urmează ca Ministerul Justiţiei să înainteze...
Guvernul vrea să reducă treptat plățile cu bani cash: ”Ele sunt sursa evaziunii fiscale”
Guvernul vrea să reducă treptat plățile cu bani cash: ”Ele sunt sursa evaziunii fiscale”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că propunerea Guvernului este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru. ”Ne aşteptăm să...
#Nicusor Dan intrare Ciolos USR, #Dacian Ciolos intrare USR , #USR