Demisiile ministrilor sunt irevocabile si nu pot fi retrase, explica Guvernul

Joi, 22 Iunie 2017, ora 14:26
25149 citiri
Demisiile ministrilor sunt irevocabile si nu pot fi retrase, explica Guvernul
Foto: Guvernul Romaniei

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a anuntat joi dupa-amiaza ca demisiile ministrilor sunt irevocabile si nu pot fi retrase. Precizarile vin dupa ce 20 de membri ai Cabinetului Grindeanu au trimis cereri de retragere a demisiilor.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca aceste cereri sunt lipsite de obiect.

Alina Petrescu a spus ca articolul 6 al Legii 90 (privind organizarea si functionarea Guvernului) precizeaza ca demisiile sunt irevocabile din momentul in care se ia act de ele.

"In momentul in care Cabinetul si SGG dau un numar de inregistrare, pun o intrebare retorica, s-a luat act ca aceste documente exista? S-a luat act de aceste demisii! Ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect.

(...) Oricine citeste Legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor si ajunge la articolul 6 intelege acest lucru", a spus Alina Petrescu.

Iata ce scrie la Art. 6 din Legea 90/2001:

Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii.

Purtatorul de cuvant al Executivului le-a prezentat jurnalistilor prezenti la conferinta de presa copii dupa cele 20 de cereri de retragere a demisiei, afirmand ca textul este identic in toate.

"In toate cele 20 de documente, care sunt tip, textul este identic. In toate cele 20 de documente este trecut si nr. de inregistrare al demisiei de la Cabinetul primului ministru, deci numarul de inregistare pe care cererea de demisie a primit-o, atunci, pe 15 iunie, cand a si fost depusa la Cabinet fiecare cerere", a mai spus Alina Petrescu.

Cine sunt cei 20 de ministri demisionari care si-au retras demisiile

Oficialul Guvernului a enumerat si care sunt cei 20 de membri ai Cabinetului Grindeanu care au facut cerere de retragere a demisiei:

 • Marius-Alexandru Dunca (Tineret si Sport);
 • Teodor Melescanu (Externe);
 • Alexandru Petrescu (Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat);
 • Mircea-Titus Dobre (Turism);
 • Sevil Shhaideh (Dezvoltare Regionala si vicepremier);
 • Ana Birchall (Afaceri Europene);
 • Petre Daea (Agricultura);
 • Rovana Plumb (Fonduri Europene);
 • Florian Bodog (Sanatate);
 • Toma Petcu (Energie);
 • Andreea Pastarnac (Romanii de Pretutindeni);
 • Mihai Tudose (Economie);
 • Adriana Petcu (Ape si Paduri);
 • Pavel Nastase (Educatie);
 • Razvan Cuc (Transporturi);
 • Gabriel Les (Aparare);
 • Tudorel Toader (Justitie);
 • Viorel Ilie (Relatia cu Parlamentul);
 • Gratiela Gavrilescu (Mediu si vicepremier);
 • Viorel Stefan (Finante Publice)
 • Au mai ramas pe pozitii:

 • Carmen Dan (Interne);
 • Lia Olguta Vasilescu (Munca);
 • Ioan Vulpescu (Cultura);
 • Serban Valeca (Cercetare);
 • Gabriel Petrea (Dialog Social);
 • Acestora li se adauga Augustin Jianu (Comunicatii) si Victor Ponta (secretar general), care au ramas tot timpul alaturi de premierul Sorin Grindeanu.

  Amintim ca, pe 16 iunie, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis vacantarea posturilor lui Sevil Shhaideh si Carmen Dan. Insa Shhaideh a vrut sa-si retraga demisia chiar si in aceste conditii.

  Intrebata de ce prim-ministrul a luat aceasta decizie doar in ce priveste cei doi ministri, Alina Petrescu a raspuns: "Este decizia primului ministru cum, cand si cate demisii trimite la Palatul Cotroceni".

  Numeroase greseli gramaticale

  Alina Petrescu a citit si textul uneia dintre cereri, in care se precizeaza ca motivul este "pentru a nu bloca activitatea de conducere generala a administratiei".

  "Avand in vedere ca presedintele nu a luat act de demisie (...) si nu a declarat vacanta functia de membru a (sic!) Guvernului", se arata in cerere, iar demisia este retrasa "in vederea asigurarii stabilitatii activitatii Guvernului, precum si indeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la indeplinirea procedurilor prevazute de art. 85 din Constitutie".

  De subliniat insa ca doar 19 cereri sunt identice, a 20-a, a ministrului demisionar al Justitiei, Tudorel Toader, care nu este membru al vreunuia dintre cele doua partide de guvernamant, fiind o cerere separata, facuta de fostul judecator CCR.

  Iata cum arata cererea lui Toader, comparativ cu cererea celorlalti, respectiv a lui Sevil Shhaideh:

  Foto: Digi 24 TV

  In cerere se mai arata ca "demisia subsemnatului a fost o demisie deliberata, fiind o forma de protest", a mai citit Alina Petrescu, care i-a ironizat pe ministrii demisionari din cauza acestei formulari, dar si pentru ca exista un dezacord in cereri: "vacantarea functiei de membru a Guvernului", exprimare care apare insa de doua ori.

  "Al Guvernului ar fi trebuit sa fie...", a comentat, ironic, Alina Petrescu.

  De asemenea, in primul paragraf al "cererii-tip" scrie "din Constitutia Romanie", iar numele fiecarui ministru nu este separat de virgula, atunci cand se foloseste sintagma "subsemnatul/a". Aceasta regula este folosita deoarece numele este o apozitie.

  Totodata, mai lipseste o virgula din urmatoarea exprimare: "demisia a fost o demisie deliberata, fiind o forma de protest si in acest sens consider ca vacantarea functiei (...) intervine (...) ". Dupa cuvantul "protest" trebuie folosita virgula, altfel fraza isi pierde intelesul intentionat de semnatarul cererii.

  Iata cum explica un ministru demisionar de ce si-a retras demisia si de ce cererile sunt "copy-paste"

  Ce se intampla cu ministrii demisionari

  Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai fost intrebat daca ministrii demisionari se pot astfel intoarce la munca.

  "Nu ca se pot intoarce la munca, acesti ministri demisionari (...) au venit la munca. Au fost cativa dintre ei care au ales sa-si delege dreptul de semnatura catre secretar de stat sau catre secretari generali ai ministerelor.

  In covarsitoarea lor majoritate, ministrii au mers la munca si asta trebuie sa faca, asta scrie in lege, mai ales dupa adoptarea de ieri a motiunii de cenzura", a spus Alina Petrescu.

  Aceasta a explicat ca "toate actele pentru administrarea treburilor publice pot fi gestionate in situatia data".

  "Ministrii au drept de semnatura pana exista o noua investire. Exista drept de semnatura si Guvernul actioneaza pentru a asigura bunul mers administrativ al acestei tari.

  La ministere se lucreaza. Premierul le-a multumit ministrilor ca au raspuns apelului de a merge la munca. Deocamdata, nu a fost convocata o sedinta de guvern. Daca o sa apara treburi urgente, o sa fie convocata.

  (...) Ministrii, in momentul acesta, au fost demisi, cei mai multi si cu votul propriu si in urma unei motiuni de cenzura", a mai spus Alina Petrescu.

  Nu in ultimul rand, intrebata ce se intampla daca un nou Guvern nu va fi investit pana la 30 iunie, purtatorul de cuvant al Executivului a explicat: "Aici poate ar trebui sa-si spuna punctul de vedere si juristii".

  Amintim ca, dupa ce miercuri a fost votata in Parlament motiune de cenzura a PSD impotriva propriului guvern si multi dintre ministri au fost in situatia de a vota, practic, impotriva lor, iata ca joi ministrii au inceput sa-si retraga demisiile pe care le depusesera saptamana trecuta.

  "Cred ca o sa ne retragem toti demisiile, ca sa poata fi functionala activitatea ministerelor, pana in momentul in care va fi investit viitorul guvern, sa asiguram conducerea ministerelor ca interimari", a spus, miercuri seara, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

  Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
  Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
  #retragere demisie ministri, #Alina Petrescu retragere demisie ministri, #ministri cerere retragere demisie, #ministri retras demisii , #ministri
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”