Sistemul sanitar din Romania, doborat de numarul mare de infectari Covid-19. Pacientii mor asteptand un pat la ATI

Vineri, 26 Martie 2021, ora 00:05
3769 citiri
Sistemul sanitar din Romania, doborat de numarul mare de infectari Covid-19. Pacientii mor asteptand un pat la ATI
Numarul locurilor la ATI, insuficiente FOTO Facebook/ DSU

Zilnic, tot mai multi romani descopera ca sunt infectati cu SARS-COV-2, iar in spitale cu greu se mai gaseste un loc in ATI. Medicii spun ca in momentul in care se elibereaza un pat, acesta este ocupat imediat. Mai dramatic este faptul ca sunt pacienti care mor asteptand un loc de terapie intensiva.

Conform ultimei raportari a unitatilor sanitare in platforma Ministerului Sanatatii, in Romania, ar fi aproximativ 1.475 de paturi ATI, insa dinamica este in schimbare, in functie de numarul pacientilor care au nevoie de tratament intensiv.

Pe de alta parte, cel mai recent raport al autoritatilor sanitare arata ca numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.336. Dintre acestea, 1.348 sunt internate la ATI".

Cati pacienti erau internati in sectiile ATI in ziua cea mai neagra

140 de persoane au murit in ziua precedenta, conform raportului GCS transmis joi, 25 martie 2021.

Cel mai mare numar de decese de coronavirus de la inceputul pandemiei pana in prezent a fost inregistrat in zua de 8 decembrie 2020. Atunci autoritatile sanitare au raportat 213 morti, iar numarul cazurilor noi era de 7.439.

In acea zi, numarul pacientilor internati in sectiile ATI din tara noastra era de 1.276.

Cel mai mare numar de infectii zilnice cu noul coronavirus a fost raportat pe 18 noiembrie. Raportul emis de Guvern arata 10.269 de cazuri noi iar 168 de persoane au decedat. Numarul pacientilor internati la ATI era de 1.174.

Geanta: "Valul 3 a pus deja presiune pe sistemul de sanatate, inca din primele zile"

"Valul 3 al pandemiei a pus deja presiune pe sistemul de sanatate, inca din primele zile. In lipsa respectarii masurilor si a instituirii unor masuri suplimentare exista riscul ca sa fie depasita capacitatea spitalelor de a face fata formelor grave de boala, chiar daca numarul paturilor ATI alocate pentru Covid-19 a crescut", a explicat pentru Ziare.com, Dr. Marius Geanta, co-fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina.

Medicul a mai precizat ca, "fata de valul 2, diferenta majora consta in schimbarea proprietatilor SARS-CoV-2: tulpina B.117, dominanta acum in Romania, se transmite mai repede si determina forme mai grave de boala. Implicit, numarul total de cazuri Covid-19 creste, la fel ca si numarul de cazuri grave. Fata de noua tulpina, masurile care trebuie luate trebuie sa aiba o magnitudine mai mare".

Referitor la un lockdown impus pentru reducerea efectelor pandemiei, Dr. Marius Geanta spune ca, "din ratiuni economice, este foarte putin probabil sa fie decis un lockdown de tipul celui din primavara anului 2020, dar trebuie implementate masuri inteligente, luate in baza analizei datelor si care sa fie cat mai tintite din punct de vedere geografic si al cauzelor care stau la baza cresterii numarului de cazuri".

"Este important sa stim, la nivelul Capitalei, in ce masura cresterea explziva a cazurilor de coreleaza cu deplasarea la schi, cu deschiderea scolilor, cu frecventarea mall-urilor si a altor spatii aglomerate din zona HORECA. Astfel, masurile care vor fi luate vor fi eficiente, proportionale si mai usor de acceptat de catre populatie", a mai precizat medicul.

Mahler: "Avem sapte pacienti pusi peste numarul de paturi avizat de DSP"

Miercuri, 24 martie, doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti declara pentru Ziare.com ca nu este niciun pat liber in ATI COVID. Mai mult, "avem sapte pacienti pusi peste numarul de paturi avizat de DSP. In fiecare zi incercam sa externam, insa niciodata nu reusim sa avem locuri libere, pentru ca se ocupa imediat."

Intreabata daca sunt pacienti in asteptare, managerul de la Institutul Marius Nasta a spus ca "noi ocupam paturile suplimentare in fiecare noapte. Am avut si trei pacienti, cinci pacienti, sapte pacienti si 13 pacienti peste numarul de paturi avizat pentru ca este important sa incercam sa ajutam fiecare pacient care are nevoie de ajutor".

Referitor la numarul mare de imbolnaviri, medicul a mai precizat ca "in "Marius Nasta" presiunea pe personalul medical este mare si numarul de pacienti care vin zilnic si numarul de ambulante care vin in fiecare zi este foarte crescut... In acest moment sunt cinci ambulante in curtea Institului. Este un moment dificil. Dar o sa-l trecem cu bine si cred ca oamenii vor intelege asa cum au inteles de fiecare data cand i-am rugat sa respecte ceea ce stim de fapt pentru ca avem nevoie de ajutorul lor sa depasim aceste momente".

Medic-sef la urgente, despre consecintele sinistre ale "miracolului Flavia Grosan": "Pacientul ajunge sa moara in 15 minute de la prezentarea la UPU"

Si medicul Adrian Marinescu, infectionist la Spitalul Matei Bals din Capitala a spus ca nu exista niciun pat liber la ATI in aceasta unitate medicala. "Nu avem niciun pat liber in momentul acesta, iar cand se elibereaza este ocupat imediat. Sunt cativa pacienti in asteptare", a precizat medicul Adrian Marinescu.

Momente de groaza, la Timisoara: Pacienti grav bolnavi, ramasi in ambulanta

Numarul mare de infectari cu coronavirus a dat peste cap spitalele si in Timisoara, oras in care a fost prelungita carantina dupa ce rata de infectare a ajuns la 8,43 la mie. Din cauza numarului insuficient de locuri in ATI, pacientii COVID asteapta ore in sir in ambulante pana se elibereaza un pat.

Dominic Fritz, despre carantinarea municipiului Timisoara: "Este necesara pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar"

Un ambulantier a povestit pentu Mediafax cum a asteptat doua ore un pacient dependent de oxigen un loc in Spitalul "Victor Babes" din Timisoara, iar intr-un final a fost trimis la Lugoj.

"Au sunat la stadionul CFR, au sunat la Policlinica CFR, au sunat la Cinica de Recuperare Ascar, nu au gasit locuri. Am mai stat, au venit prima oara dupa 40 de minute, mi-au spus sa vada ce mai fac, au mai venit la o ora si ceva si mi-au spus sa mergem la Lugoj", a spus Marius Cioclu, ambulantier.

Ambulantele au ajuns sali de asteptare si tratament

De asemenea, seful SAJ Timis, Iancu Leonica, a povestit cum au ajuns ambulantele sali de asteptare si tratament, iar buteliile de oxigen au devenit cel mai pretios lucru. Iar daca inainte de pandemie, ambulantele erau incarcate o data la 4-5 zile, acum sunt umplute si de doua ori pe zi. Mai ales ca ambulantele sunt chemate si in ajutor la UPU.

"La Spitalul Municipal, o data, cand s-a ramas acolo, fara oxigen, a fost chemata ambulanta pentru a substitui aceasta lipsa de oxigen. Am si suplimentat cu 45-50 de tuburi rezervele noastre.

Dispunem de 650 de tuburi, in prezent si eram pregatiti sa deplasam ambulante, sa facem schimburile de oxigen, in curtile spitalelor. S-au facut resuscitari si in curtea spitalului", a declarat Iancu Leonica, sef SAJ Timis.

Restrictiile de circulatie de Pastele Catolic si Ortodox vor fi ridicate pana la ora 02.00 dimineata. In ce conditii pot participa credinciosii la slujba de Inviere

Spitalele din Timisoara, coplesite

De asemenea, seful Serviciului de Ambulanta Timis, Iancu Leonida, este de parere ca masurile de carantina ar trebui mentinute pana la depasirea perioadei critice si scaderea numarului de infectari.

"Din punctul nostru de vedere, rezultate nu sunt din cauza populatiei care nu respecta corect masurile de carantina.

Nu ar trebui masuri in plus, ci oamenii sa le respecte corect. Dat fiind si aparitia noilor tulpini contagioase, numarul de pacienti ingreuneaza activitatea. Noi am pornit cu incarcare 100% in spitale acum in martie, nu ca anul trecut, cu 50% sau mai putin.

Noile restrictii luate in calcul: Circulatia pana la ora 20. Magazinele se inchid la 18, daca incidenta depaseste 7,5 la mie. Salile de sport se inchid cand incidenta trece de 4

Cred ca Timisoara a actionat la timp si ar trebui mentinute restrictiile pana iesim din perioada critica. Am fost pregatiti zilele trecute cu tuburi de oxigen pentru a le putea transfera la ambulante in caz ca raman cu pacientii ore in sir la sanitare", a precizat Iancu Leonida, seful serviciului de Ambulanta Timis, conform Tion.ro.

El a mai spus ca din 350-400 de pozitivi zilnic, ajung la evaluare cam 80-100."Alte evaluari se fac in UPU si aici e marea problema - cei in insuficienta acuta grava sunt indrumati spre UPU-uri. Abia de acolo ele hotarasc spre ce spitale Covid se indreapta".

Au murit asteptand un pat ATI

In urma cu o saptamana, doi pacienti cu COVID au murit la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova in izolatorul Unitatii de Primiri Urgente, in asteptarea eliberarii unui loc la Terapie Intensiva. La ATI nu mai sunt locuri libere, iar cei in stare grava sunt nevoiti sa isi astepte randul la un pat, transmite Observatornews.ro.

Izolatoarele sunt dotate cu surse de oxigen, dar pentru cei doi nu a fost suficient. Joi, 18 martie, o pacienta in varsta de 83 de ani nu a mai putut lupta cu boala, iar vineri un al doilea pacient s-a stins.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#coronavirus, #ATI, #decese, #sistemul sanitar, #colaps, #beatrice Mahler, #adrian marinescu , #coronavirus