O lună de război în Ucraina. Zelenski a cerut asistență militară ”fără restricții” de la NATO / Negocierile dintre ruși și ucraineni bat pasul pe loc LIVE TEXT

Joi, 24 Martie 2022, ora 07:18
15644 citiri
O lună de război în Ucraina. Zelenski a cerut asistență militară ”fără restricții” de la NATO / Negocierile dintre ruși și ucraineni bat pasul pe loc LIVE TEXT
Oraşului Cernihiv a fost aproape distrus de ruși FOTO facebook/ Volodimir Zelenski

Ucraina continuă să reziste în fața trupelor lui Vladimir Putin. Este a 29-a zi de război, iar rachetele rușilor nu au încetat să cadă. O navă rusească din portul Berdeansk era în flăcări dimineață, iar mai multe orașe au fost bombardate de armata Federației Ruse. Volodimir Zelenski a făcut un apel către toate țările să protesteze joi, 24 martie, când se împlineşte o lună de la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE 22.27 Franța și-a ridicat nivelul de alertă în ceea ce privește descurajarea nucleară. Potrivit presei franceze, liderii militari de la Paris au scos pe mare trei din cele patru submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară (SNLE). Unul dintre submarine a fost trimis în patrulare la 1 martie, imediat după amenințările din partea Rusiei privind un posibil atac nuclear.

UPDATE 22.14 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat membrilor NATO joi, 24 martie, printr-un mesaj video înregistrat. Șeful de stat ucrainean a cerut membrilor NATO asistență militară ”fără restricții”.

UPDATE 21.17 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi, 24 martie, că Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord privind problemele tehnice la convorbirile de pace, dar nu și în privința unor chestiuni teritoriale precum Crimeea.

UPDATE 16.52 Ucrainenii din cel puțin zece orașe atacate de Rusia sunt lipsiți de apă potabilă. Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme (n. r. Parlament) al Ucrainei, Liudmyla Denisova, a declarat că doar în regiunea Donețk circa 200.000 de oameni nu au acces la apă potabilă.

UPDATE 16.39 Eurodeputaţii au adoptat joi, 24 martie, măsurile privind acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE), prin procedură de urgenţă. Decizia vine la două săptămâni după ce Comisia Europeană a propus acest lucru.

UPDATE 16.24 La o lună de la invazia Rusiei, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit într-un mesaj adresat Alianței Nord Atlantice despre forța pe care a dovedit-o armata țării sale. „Vă rog să nu ne mai spuneți niciodată că armata noastră nu respectă standardele NATO. Am arătat de ce sunt capabile standardele noastre. Și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume”, a spus Zelenski.

UPDATE 15.47 Armata ucraineană ar fi distrus un camion care transporta rachete termobarice, în apropiere de Cernihiv. Potrivit imaginilor postate pe Twitter, doar utilajul care le transporta a fost avariat. Rachetele termobarice МО.1.01.04М sunt folosite de lansatorul de rachete multiple TOS-1A Solntsepyok.

UPDATE 15.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză joi, 24 martie, Rusia de faptul că foloseşte ”bombe cu fosfor” în războiul din Ucraina, la o lună după lansarea invaziei ruse în această fostă republică sovietică.

UPDATE 14.58 Polina Kovaleva (26 de ani), fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, are conturile din Marea Britanie blocate. Măsura vine ca parte a sancțiunilor anunțate joi, 24 martie, de guvernul de la Londra asupra unui nou grup de oligarhi ruși. Tânăra este absolventă a Loughborough University și a Imperial College din Londra și locuiește într-o casă de 4 milioane de lire sterline în Kensington.

UPDATE 13.45 Ocupanții ruși deporteză forțat mii de locuitori din Mariupolului în Rusia. Până acum, aproximativ 15.000 de locuitori ai orașului au fost deportați ilegal, anunță Consiliul orășenesc Mariupol.

UPDATE 13.04 O filmare de la sol transmisă de Nexta pe Twitter surprinde ce a mai rămas din Mariupol în urma bombardamentelor constante ale armatei ruse. Orașul-port este cel mai distrus oraș ucrainean de după invaiza declanșată de Rusia în urmă cu exact patru săptămâni.

UPDATE 12.38 Ministerul Apărării din Ucraina a postat joi, 24 martie, pe Twitter, un mesaj sarcastic la adresa invaziei ruse. ”Cel mai mare exercițiu militar al armatei ruse din istorie continuă. În prima lună soldații au învățat cu succes cum să dezerteze, să se predea și să moară.

UPDATE 12.19 Cel puțin patru persoane au fost ucise - inclusiv doi copii -, iar alte şase au fost rănite în atacuri ruse vizând localitatea Rubijne, în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, anunţă joi, 24 martie, guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, relatează AFP.

UPDATE 12.04 Premierul britanic Boris Johnson afirmă joi, înainte de Summit-ul NATO pe la Bruxelles, că preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a depăşit deja „linia roşie” în ceea ce priveşte barbarismul şi susţine impunere de noi sancţiuni economice regimului condus de Putin.

UPDATE 11.55 Grupul de hackeri Anonymous anunţă că a piratat Banca Centrală a Rusiei, iar peste 35.000 de fişiere vor fi publicate în 48 de ore. De asemenea, hackerii anunţă că au piratat site-urile mai multor companii care continuă să lucreze în Rusia.

UPDATE 11.40 Armata rusă anunţă că a cucerit joi oraşul ucrainean Izium, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti, relatează CNN.

UPDATE 11.04 Preşedintele rus Vladimir Putin a comis o ”mare greşeală” invadând Ucraina, căreia i-a ”subestimat” rezistenţa, acuză secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

UPDATE 10.30 Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării care nu a mai apărut în public de aproape două săptămâni, de la 11 martie, are o viață personală controversată. Până pe 11 martie, Șoigu a avut intervenții publice aproape în fiecare zi.

UPDATE 9.58 Belarusul, un aliat al Moscovei, a anunţat expulzarea majorităţii diplomaţilor ucraineni de pe teritoriul belarus şi a acuzat Ucraina de acţiuni ”inamicale” şi ”amestec” în afacerile sale interne.

UPDATE 9.46 Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a transmis joi, 24 martie, la o lună de când a început războiul în Ucraina, un bilanţ devastator al unei alte realităţi în Europa.

UPDATE 9.36 Într-o lună de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie şi până joi la ora 00.00, la nivel naţional, au intrat în România 527.553 cetăţeni ucraineni, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

UPDATE 9.17 În orașul Melitopol din regiunea Zaporojie trupele ruse ar fi început construcția unei baze militare pe teritoriul unui aerodrom. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, scrie agenția Unian pe Telegram.

UPDATE 9.10 O filmare incredibilă cu ucraineni în timp ce se pregătesc de luptă în timpul invaziei ruşilor a devenit virală. Soldaţii se bucură de „It's My Life”, melodia formaţiei Bon Jovi, în timp ce încarcă un camion cu saci de nisip pentru fortificaţii.

UPDATE 8.38 În portul Berdiansk, ocupat de Federația Rusă, marele vas de debarcare Orsk al Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost distrus” – au scris pe Facebook Forțele Navale Ucrainene.

UPDATE 8.20 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu un o lună. Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi.

UPDATE 8.02 Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a blocat Google News, serviciul de ştiri al grupului Alphabet, sub acuzaţia că a permis accesul la ceea ce numeşte materiale false despre operaţiunea militară a ţării în Ucraina.

UPDATE 7.55 Statele Unite au mobilizat o echipă de specialiști în securitate pentru a elabora scenarii de reacție în cazul în care Vladimir Putin va hotărî să folosească arme chimice, biologice sau nucleare.

UPDATE 7.44 Ucraina foloseşte un software de recunoaştere facială pentru a identifica cadavrele soldaţilor ruşi morţi şi pentru a informa familiile acestora, a declarat vicepremierul ucrainean Mikhailo Fedorov.

UPDATE 7.31 Oraşului Cernihiv din nordul Ucrainei nu se poate descurca cu toţi morţii şi autoritățile acuză un ”carnagiu complet”, transmite CNN.

UPDATE 7.15 Cinci generali și aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina. Ar fi 16.000 de soldați răniți scrie presa străină, iar mult armament a fost distrus. Și cu toate acestea Rusia continuă invazia. De ce își trimite Putin oamenii la moarte într-un război din care pare că nu va ieși învingător? Citește o analiză amplă pe Ziare.com.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut un apel către toate țările să protesteze joi, 24 martie, când se împlineşte o lună de la invazia Rusiei în Ucraina.

“Războiul Rusiei nu este doar războiul împotriva Ucrainei. Are un înţeles mult mai larg”, a spus Zelenski, care s-a adresat pentru prima dată lumii în engleză.

“Rusia a început războiul împotriva libertăţii. Acesta este doar începutul pentru Rusia”

“Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. A încercat arate că doar forţa brută şi crudă contează. Lumea trebuie să oprească Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul”, a afirmat el.

“Deja o lună. Atât de mult. Mi se frânge inima, sunt frânte inimile tuturor ucrainenilor şi ale tuturor oamenilor liberi de pe planetă”, a mai spus Zelenski.

El a lansat apoi apelul către planetă: “Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”.

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Volodimir Zelenski Ucraina, #mesaj, #protest, #invazie ucraina , #Razboi Ucraina