Presedintele AEP, despre posibilitatea anularii alegerilor pentru functia de primar in Sectorul 1: "Din punct de vedere legal nu se poate intampla nimic"

Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 14:47
6471 citiri
Presedintele AEP, despre posibilitatea anularii alegerilor pentru functia de primar in Sectorul 1: "Din punct de vedere legal nu se poate intampla nimic"
Politia face cercetari dupa difuzarea in spatiul public a unor imagini in care mai multe persoane par ca umbla la sacii cu voturi in Sectorul 1 FOTO captura Camere de supraveghere

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, spune ca nu exista cadru legal pentru a se decide in acest moment anularea alegerilor din Sectorul 1, indiferent care va fi cursul anchetei penale.

"La acest moment lucrurile sunt inchise, orice decizie ar fi la nivelul cercetarii sau urmaririi penale, ca ar putea fi trimis cineva in judecata. In acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de catre nimeni.

Nu exista cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus juramantul sa inceteze daca s-ar constata vreo frauda electorala.

Nu exista cadru legal prin care sa se stabileasca incetarea mandatului, daca s-ar constata ceva in acea ancheta. E inchis, publicat procesul-verbal in Monitorul Oficial, instanta a validat mandatul primarului ales, primarul este in functie. Deci, din punct de vedere legal nu se poate intampla nimic", a explicat seful AEP, pentru Hotnews.ro.

Conform datelor AEP, la alegerile pentru functia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul sustinut de PNL si Alianta USR-PLUS, a castigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a intrunit 39,81%, reprezentand 35.451 de voturi.

Un procuror de la Sectia Speciala cere renumararea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1, castigate de Clotilde Armand

Vicepremierul Dan Barna, a afirmat, miercuri, ca situatia creata la Sectorul 1, unde un procuror cere renumararea voturilor, este creata de PSD care "refuza sa accepte rezultatul alegerilor".

Dan Barna a fost intrebat, miercuri, ce parere are despre situatia creata la Sectorul 1, dupa decizia de renumarare a voturilor si a afirmat "Aici nu am nimic de comentat. Vorbim despre o plangere din campania PSD, care refuza sa accepte rezultatul alegerilor, rezultatul voturilor cetatenilor".

Cine este procurorul care vrea renumararea voturilor de la Sectorul 1

Procurorul Sorin Eugen Iasinovschi de la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunsocuta drept Sectia Speciala, a dispus printr-o ordonanta de delegare ca Politia Bucuresti sa renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din Bucuresti, castigate de Clotilde Armand (USR), in fata lui Dan Tudorache (PSD).

Procurorul a luat aceasta masura intr-un dosar constituit ca urmare a plangerii facute PSD Sectorul 1 impotriva lui Dan Barna, presedintele USR, procurorul Nicolae Sprancu - presedintele Biroului Electoral Sector 1 (magistratul atrage competenta Sectiei Speciale- n.red.) si Andrei Nicolescu, membru USR.

Mai puteti citi:

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#alegeri locale Sectorul 1, #anularea alegerilor, #Constantin Florin Mituletu Buica, #Clotilde Armand , #alegeri locale 2020