A 21-a zi de război în Ucraina. Explozii în sudul Belarusului / Primarul din Melitopol a fost eliberat / Teatru plin cu refugiați, bombardat la Mariupol / Coloană de mașini atacată de ruși la Zaporojie LIVE TEXT

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 08:11
22196 citiri
A 21-a zi de război în Ucraina. Explozii în sudul Belarusului / Primarul din Melitopol a fost eliberat / Teatru plin cu refugiați, bombardat la Mariupol / Coloană de mașini atacată de ruși la Zaporojie LIVE TEXT
Școală din Harkov, distrusă de bombardamentele ruse FOTO Twitter Ukrainian Media Truth about war in Ukraine

Este a 21-a zi a războiului din Ucraina. Bombardamentele nu au încetat nici noaptea trecută. S-au auzit explozii în suburbiile Kievului, iar sirenele au sunat mult după miezul nopții, trimițând oamenii în adăposturi ceva mai sigure. Între timp, președintele Zelenski a dat asigurări că negocierile sună din ce în ce mai realist.

UPDATE 23.43 Echipele de salvare au anunțat miercuri seară, 16 martie, că au găsit sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din Cernihov, oraș din nordul Ucrainei bombardat de armata rusă, cinci victime, între care trei copii.

UPDATE 23.20 Locuitorii din Baranavici, Luninets, Stolin, Hantsavichy, Slutsk, Kletsk și din alte orașe din sudul Belarusului au raportat sunete similare cu exploziile. Deocamdată nu se știe care sunt cauzele acestor explozii.

UPDATE 22.09 Parchetul Antiterorist din Franța a deschis miercuri, 16 martie, o anchetă cu privire la o eventuală crimă de război în urma uciderii jurnalistului franco-irlandez Pierre Zakrzewski în Ucraina.

UPDATE 21.26 Ministerul rus al Apărării a negat miercuri, 16 martie, că ar fi comis un atac aerian împotriva unui teatru din Mariupol, relatează agenția de presă RIA.

UPDATE 21.11 Primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, răpit de forțele ruse după ce a refuzat să colaboreze, a fost eliberat în urma unei operațiuni speciale, a anunțat miercuri, 16 martie, Kiril Timoşenko, șeful adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE 19.55 Viceprimarul orașului-port Mariupol a declarat pentru BBC că forțele ruse au bombardat un teatru unde se adăposteau peste o mie de civili. Serhiy Orlov a spus că în clădire se aflau între 1.000 și 1.200 de oameni.

UPDATE 18.44 Negocierile din ultimele zile între Rusia și Ucraina pentru încetarea războiului au dus la o primă versiune a planului de pace, potrivit Financial Times.

UPDATE 18.35 Instanța supremă a Națiunilor Unite a ordonat Rusiei să oprească ostilitățile din Ucraina miercuri, dar mulți sunt sceptici că Rusia se va conforma.

UPDATE 18.10 În Zaporojie, orașul devenit refugiu pentru cei care fug din Mariupol, soldații ruși au deschis focul miercuri, 16 aprilie, asupra unui convoi de mașini pline de oameni. Este vorba despre civili care fugeau din Mariupol.

UPDATE 17.36 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a transmis rușilor miercuri, 16 martie, că ”operațiunea militară specială” în Ucraina este un succes, dând vina pe Occident pentru tot ce se întâmplă.

UPDATE 17.42 Autorităţile ucrainene au denunţat miercuri, 16 martie, că două treimi dintre rachetele lansate de trupele ruse în cursul invaziei din Ucraina au lovit clădiri civile, lăsând să se înţeleagă că acest lucru nu se datorează neapărat calculelor greşite ale armatei ruse, potrivit EFE.

UPDATE 17.27 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a transmis rușilor miercuri, 16 martie, că ”operațiunea militară specială” în Ucraina este un succes, dând vina pe Occident pentru tot ce se întâmplă. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că nu va permite ca fosta republică sovietică să devină un ”cap de pod” al unor ”acţiuni agresive” împotriva Rusiei, relatează AFP.

UPDATE 16.25 Oraşul ucrainean Zaporojie - cruţat în mare parte de ofensiva rusă şi care este refugiul ucrainenilor care fug din oraşul asediat Mariupol, a fost vizat miercuri, 16 martie, de atacuri asupra unei gări, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.

UPDATE 15.40 Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan, a ajuns în Ucraina miercuri, 16 martie. Președintele Zelenski a declarat că speră ca inamicii să fie trași la răspundere pentru faptele lor.

UPDATE 15.26 Nave rusești de război de la Marea Neagră au bombardat zona de coastă, în apropierea oraşului Odesa, anunţă armata ucraineană.

Satele Lebedivka, Sanjeika, Zatoka şi Bilenke - situate la 30 de kilometri dus de oraşul portuar Odesa au fost bombardate în ultimele 24 de ore, anunţă într-o postare pe Facebook armata ucraineană.

UPDATE 15.11 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a anunţat miercuri, 16 martie, că Vladimir Putin este dispus să discute cu Joe Biden, în pofida sancţiunilor impuse de SUA.

UPDATE 14.56 În orașul Cernihov trupele ruse au deschis focul asupra oamenilor care stăteau la coadă pentru pâine, relatează Suspilne Cernihiv, potrivit NEXTA.

Presa ucraineană transmite că cel puțin zece persoane au murit.

UPDATE 14.25 O neutralitate a Ucrainei după model suedez sau austriac este compromisul pe care negociatorii ruşi şi ucraineni l-ar discuta miercuri, 16 martie, susține Kremlinul, potrivit AFP.

UPDATE 14.12 Imagini cu pisici nu lipsesc de pe rețelele sociale nici în vreme de război. Felinele au fost fotografiate în timp ce țin companie soldaților ucraineni.

Simpaticele patrupede au fost surprinse în ipostaze caracteristice, dormind sau alintându-se.

UPDATE 14.00 Hackerii ruși au spart site-ul televiziunii ucrainene și au transmis un mesaj fals cu Zelenski anunțând capitularea.

UPDATE 13.33 Reprezentanții Forțelor Armate din Ucraina au transmis miercuri, 16 martie, pe Facebook, imagini din timpul antrenamentelor ucrainenilor. Ei susțin că soldații ruși „se simt bine” și beau alcool pe teritoriul ucrainean, în timp ce Armata Ucrainei se antrenează.

UPDATE 13.12 Ministerul Sănătății din Ucraina anunță că armata rusă a atacat, în total, 117 spitale de la începutul invaziei și a distrus 43 de ambulanțe. ”Cu toate acestea, sistemul de sănătate funcționează și continuă să salveze viețile ucrainenilor”, precizează reprezentanții Ministerului de Sănătate din Ucraina pe Facebook.

UPDATE 12.47 Miniștrii Apărării din cadrul statelor NATO participă miercuri, 16 martie, la Bruxelles la o ședință extraordinară a consiliului de securitate, la care sunt invitați și omologii din Finlanda, Suedia, Georgia, Ucraina, plus reprezentantul Uniunii Europene.

Subiectele ședinței sunt invazia Ucrainei de către Rusia și pregătirea întâlnirii NATO din 24 martie, la care vor lua parte șefii statelor membre NATO.

UPDATE 12.27 Oficialii Energoatom, agenția națională ucraineană pentru activități nucleare, prezintă situația actuală a centralei de la Cernobîl, avertizând că tensiunea este la cote maxime și că ocupanții ruși arată dispreț față de normele de securitate.

UPDATE 12.20 Consiliul municipiului Bucha, situat în apropierea capitalei Ucrainei, a transmis că rușii au răpit șase persoane, angajați și voluntari ai administrației locale.

UPDATE 12.10 Peste 500 de civili din Harkov au murit în urma bombardamentelor armatei ruse de la începutul războiului. Aproape 200 de vieți au fost salvate de sub dărâmături, anunță Serviciul local de Urgență.

UPDATE 11.47 Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat că Rusia a pierdut până la 40% din forţele de invazie. Unităţi ruse fie au fost nimicite, fie şi-au pierdut capacitatea de luptă, arată un ordin de zi, fără a preciza alte cifre.

UPDATE 11.37 Fostul președinte cecen Dzhokhar Dudaiev: "Ucrainenii se întorc întotdeauna la ce e al lor. Și când o fac, nu știu să-și calculeze forța"

UPDATE 11.31 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 16 martie, că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare. El a adăugat că sunt speranţe privind un compromis.

UPDATE 11.20 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu şi-a îndeplinit obiectivele în Ucraina, a declarat ministrul Apărării eston Kalle Laanet. „Putin trebuie să creeze o problemă mai mare”.

UPDATE 11.07 Cinci motive pentru care războiul din Ucraina este o lovitură dură pentru sistemul alimentar global. Penuria de alimente e urmată de neliniște socială și instabilitate politică.

UPDATE 10.40 Fostul jucător de tenis Andrei Medvedev s-a înrolat în armata ucraineană. Medvedev, în vârstă de 47 de ani, s-a retas din activitate în 2001.

UPDATE 10.30 Rusia va răspunde la decizia Muntenegrului de a declara un diplomat rus persona non grata, a declarat Yuri Pilipson, directorul departamentului al Patrulea European al Ministerului rus de Externe.

UPDATE 10.02 Armata ucraineană a distrus o serie de elicoptere militare ruseşti pe Aeroportul Internaţional Herson, conform unor noi imagini din satelit de la Planet Labs.

UPDATE 9.42 Armata rusă a bombardat mai multe cartiere rezidenţiale din Kiev, a anunţat serviciul de stat pentru urgenţe, unul dintre atacuri afectând cartierul Şevcenko, unde cel puţin două persoane au fost rănite.

UPDATE 9.12 Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung, a avertizat Fondul Monetar Internaţional.

UPDATE 8.40 Imagini video filmate din dronă în momentul în care un tanc rusesc sare în aer după ce declanșează o mină antitanc.

UPDATE 8.29 Pianistul rus de renume internaţional Boris Berezovsky vrea să vadă mai multă presiune asupra oraşului Kiev care este ameninţat de un asediu al forţelor armate ruse de trei săptămâni: „Înţeleg că ne e milă de ucraineni, că înaintăm încet, dar ar trebui să fim mai fermi, să-i încercuim şi să le tăiem electricitatea?”

UPDATE 8.12 Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat.

UPDATE 8.06 Volodimir Zelenski se va adresa online Congresului reunit al Statelor Unite miercuri, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României).

UPDATE 7.50 Olena Zelenska, soţia preşedintelui Ucrainei, a declarat că se teme pentru soţul ei, Volodimir Zelenski, dar a subliniat că ştie cât de puternic şi rezistent este acesta. Zelenska a vorbit cu ABC News prin mesaje, ea aflându-se într-un loc care nu a fost dezvăluit.

UPDATE 7.29 În plin război cu Ucraina, Rusia a publicat imagini cu o rachetă nucleară hipersonică Zircon, ce poate atinge viteza maximă de 11.200 de kilometri pe oră, ca un avertisment la adresa Occidentului. Înfricoșătoarea armă a Moscovei ar putea lovi Londra în doar câteva minute după lansare.

UPDATE 7.17 Sirenele antiaeriene răsună, miercuri dimineaţă, în mai multe oraşe ale Ucrainei, între care şi capitala Kiev, în a 21-a zi a invaziei ruse. Sirenele răsună la Kiev, Liov, Odesa, Ivano-Frankivsk sau Dnepr.

Știrea inițială

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că i s-a transmis, după ultima rundă de negocieri cu Rusia, că poziţiile sună ”mai realist”, dar este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

”După cum mi s-a spus, poziţiile din negocieri sună acum mai realist. Cu toate acestea, este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a afirmat, în noaptea de marţi spre miercuri, Zelenski, într-un nou mesaj video postat pe Facebook, citat de Euromaidan Press.

Preşedintele ucrainean a precizat că armata luptă cu îndârjire pentru a obţine timp.

”Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde Rusia vrea să pătrundă”, a mai afirmat preşedintele din Ucraina.

A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă, anunţă, marţi seară, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Acesta a transmis că ”există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis, iar discuţiile vor fi reluate miercuri.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a spus, marţi, jurnaliştilor, după întâlnirea cu premierii din Polonia, Cehia şi Slovenia, că având asemenea aliaţi va câştiga războiul, transmite The Guardian.

Zelenski a afirmat că Ucraina ”are cu adevărat încredere” în partenerii săi şi este ”100% asigurată” că se va ajunge la un rezultat pozitiv în urma întâlnirii cu prim-miniştrii polonez, ceh şi sloven de marţi la Kiev, potrivit CNN.

”Cel mai important este că avem cu adevărat încredere în aceşti lideri. Când vorbim despre garanţiile de securitate, despre viitorul nostru în Uniunea Europeană sau când vorbim despre politica de sancţiuni, suntem 100% siguri că orice discutăm, orice ar fi despre care vorbim, acest lucru va ajunge la un rezultat pozitiv pentru ţara noastră”, a spus preşedintele ucrainean.

Comentariile preşedintelui Ucrainei au urmat unei întâlnirii extraordinare cu cei trei lideri ai UE - prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei - care au făcut o călătorie periculoasă cu trenul la Kiev pentru a-şi oferi sprijinul.

În imaginile întâlnirii postate pe reţelele de socializare, Zelenski a fost auzit informând liderii UE despre cea mai recentă situaţie militară şi umanitară şi despre negocierile cu Rusia.

”Ei bombardează peste tot”, se aude spunându-le Zelenski.

”Nu numai Kievul, ci şi zonele de vest”, a adăugat acesta.

De asemenea, el i-a informat pe liderii europeni că trei brigăzi cecene au fost identificate în rândul forţelor ruse.

Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa pentru vizita lor, numind-o ”un semn puternic de sprijin”.

Spionajul rusesc nu va împiedica NATO să sprijine Ucraina. Mesajul lui Jens Stoltenberg pentru Putin
Spionajul rusesc nu va împiedica NATO să sprijine Ucraina. Mesajul lui Jens Stoltenberg pentru Putin
Presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie au fost calificate vineri, 26 aprilie, drept inacceptabile de către secretarul general al NATO, Jens...
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #negocieri , #Razboi Ucraina